Het perspectief op pensioen is de laatste jaren steeds minder florissant geworden voor werknemers. VUT-regelingen, prepensioen en andere opties om eerder te stoppen met werken zijn afgeschaft. Inmiddels gaat de AOW-leeftijd verder omhoog. Daarbij staan douceurtjes zoals seniorendagen ter discussie. Er zijn echter mogelijkheden om deze tendens een halt toe te roepen. PROambt vertelt u in deze nieuwsbrief hoe u dit kunt doen.
Het bestuursakkoord ‘Trots, vertrouwen en lef’ (2018-2022) biedt werkgevers in de mbo-sector ruimte voor meer werkplezier voor de medewerkers. Bijvoorbeeld door werkdrukverlichting in de vorm van een generatiepact. Oudere werknemers kunnen dan vitaal en gemotiveerd doorwerken tot de AOW-leeftijd. De werknemer gaat per week minder uren werken, met een aangepast salaris en behoud van volledige pensioenopbouw. Indien de werknemer zijn deeltijdsalaris combineert met deeltijdpensioen, blijft toch een aantrekkelijk netto inkomen over. Binnen de spelregels van de Belastingdienst blijft kostenneutrale herbezetting mogelijk. Een win-win situatie dus… voor zowel werkgever als werknemer!
Maar voor een succesvol generatiepact is deskundig advies in een vroegtijdig stadium van cruciaal belang. Het generatiepact is namelijk geen vastomlijnde regeling. Het is eerder een ‘bouwdoos’ met onderdelen, waarmee u een ‘bouwwerk’ kunt realiseren, toegesneden op uw eigen organisatiedoelen. Daarom is het niet verstandig om een generatiepact van een andere organisatie te kopiëren. Dit sluit per definitie niet aan op uw organisatie met eigen specifieke kenmerken.
Onze aanpak
De eerste stap in ons adviestraject is een workshop over alle mogelijkheden en randvoorwaarden. Deze maakt iedereen (bijvoorbeeld P&O, OR, GO, directie) duidelijk wat de strategische knelpunten en organisatiedoelen zijn. Deze vormen het belangrijkste uitgangspunt voor een succesvol generatiepact. Daarnaast zorgen wij voor begripsvorming van alle fiscale, juridische en salaris aspecten.
Daarna brengen we de financiële kaders in kaart met behulp van onze Budget Analyse Tool. Nadat PROambt de basisgegevens van de doelgroep heeft geïmporteerd, kunt u zelf ‘aan de knoppen draaien’. U gaat samen met onze consultant ‘live’ aan de slag met onze Budget Analyse Tool.
Zodra de conceptregeling Generatiepact vorm heeft gekregen, maken zogeheten ‘Maatmanberekeningen’ duidelijk welke effecten dit heeft op het inkomen van de medewerker. Zowel tijdens de regeling als daarna. Uiteraard in bruto en netto bedragen!
Collectieve voorlichting
Ons uitvoeringstraject start met een collectieve voorlichting. Uit ervaring weten wij dat het succes van een generatiepact voor een belangrijk deel wordt bepaald door de communicatie richting de werknemers. Omdat het een ‘vrijwillige’ regeling betreft, bepaalt het enthousiasme van de individuele werknemers de deelnamegraad. Hoe beter de informatie over de financiële gevolgen, hoe sneller de werknemer een beslissing kan nemen. Onze sterke troef is de vertaling van de complexe regelgeving en pensioengevolgen naar netto inkomen -nu en later-. Dit resulteert in een deelnamegraad tot wel 70% binnen de doelgroepen!
Na onze collectieve voorlichting kunnen geïnteresseerden zich aanmelden voor een persoonlijk pensioen- en inkomensadvies. Bij deze adviesgesprekken maken de financieel specialisten van PROambt gebruik van de door ons ontwikkelde inkomensplanner: Later is NU! Toegesneden op de persoonlijke situatie van de werknemer worden real-time alle gewenste berekeningen uitgevoerd en relevante scenario’s doorgerekend. Ook onderwerpen zoals alimentatie, hypotheken en pensioenverevening bij scheiding komen aan bod.
Tot slot
PROambt zorgt voor een perfecte uitvoering van uw generatiepact. Wij nemen u alle zorgen uit handen tegen een vooraf afgesproken tarief per werknemer. Vanaf de uitnodiging voor de collectieve voorlichting op locatie en het persoonlijk adviesgesprek tot en met de nazorg.
Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs Cultuur en Wetenschap vindt dat de Nederlandse mbo’s behoren tot de beste van de wereld. PROambt vindt het een eer om met onze kennis en ervaring op het gebied van de pensioenen en rechtspositie bij te kunnen dragen aan deze belangrijke sector.
Heeft u vragen over onze aanpak of heeft u concrete ondersteuning nodig? Bel of mail met Georges van Beerendonk (06 554 19502) of Hans van den As (06 524 11655).
Wilt u ons volgen op LinkedIn? Klik dan hier!