Nederlanders gaan steeds later met pensioen blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2002 stopten werknemers gemiddeld op 61-jarige leeftijd met werken. Vorig jaar konden werkenden met 64 jaar en tien maanden pas van hun welverdiende rust gaan genieten. Deze tendens is ingezet door maatregelen van de overheid. Omdat we gemiddeld langer leven, is besloten de AOW-leeftijd in stapjes te verhogen. Voor diegenen die deze vooruitschuivende finish een onprettige gedachte vinden, heeft PROambt slimme pensioenplanning uitgevonden.
Een werknemer heeft vaak geen kennis van mogelijkheden en gevolgen van deeltijd- of vervroegd pensioen. In veel pensioenregelingen is het mogelijk om tot zeven jaar eerder met pensioen te gaan dan op de standaard pensioenleeftijd. Het pensioen wordt hierdoor wel lager. Hoeveel lager, verschilt per pensioenregeling. ‘Een goed gesprek met een financieel adviseur van PROambt opent mensen de ogen en geeft vaak heel verrassende conclusies. Door allerlei financiële regelingen komt het netto maandbedrag niet zo gek veel lager uit. Vaak blijken mensen dankzij slimme pensioenplanning veel eerder dan gedacht met pensioen te kunnen.’ Dit stelt mr. drs. Hans van den As, algemeen directeur van PROambt.
Pensioenwereld
Zeker oudere werknemers hebben meestal wel een adequaat pensioen opgebouwd, maar realiseren zich dat niet. Van den As: ‘Ons pensioenadvies programma Later is NU! verschaft mensen inzicht in hun pensioen en de (on)mogelijkheden van eerder stoppen met werken. Zeer waarschijnlijk is de uitkomst dat vervroegde uittreding zeker mogelijk is. In andere situaties kan de werknemer zien hoeveel hij bij moet sparen om zijn toekomstige wensen te realiseren.’ Maar of je nu eerder, later, of precies op het moment dat het officieel ‘mag’ met pensioen wilt: het is zeker verstandig om daar op tijd over na te denken. Er is altijd meer mogelijk dan men op het eerste gezicht denkt. De pensioenwereld is nog niet ingericht op mensen die eerder of later willen stoppen met werken. Maar gelukkig biedt de slimme pensioenplanning van PROambt uitkomst. Slimme combinaties brengen uw pensioendatum aanzienlijk dichterbij…!
Eindstreep
Uit de praktijk weet Van den As dat inzicht in de eigen situatie een hoop rust in je hoofd schept. Doorwerken voelt voor sommige mensen als een marathon waarvan je niet weet waar de finish ligt. Deze vooruitschuivende meet zorgt voor onrust en verwarring. ‘Zodra je weet waar de eindstreep ligt, betekent dat voor veel mensen een enorme opluchting.’ In deze uitspraak van hoogleraar financieel management prof. Dirk Brounen van de Universiteit van Tilburg kan hij zich dan ook helemaal vinden.
Wilt u ook rust in uw hoofd? Neem dan contact op met Hans van den As (06 524 11655).