Medewerkers De Kompanjie kiezen voor generatiepact

By 1 januari 2019Generatiepact

Medewerkers De Kompanjie kiezen voor generatiepact

Zo’n 45 medewerkers van De Kompanjie kozen vorig jaar voor het generatiepact. Deze medewerkers werken voor de gemeente Pekela en Veendam voor alle dienstverlening. Met behoud van de lokale kracht, versterken ze elkaar daar waar nodig, om de inwoners beter van dienst te zijn. Het verzoek voor een generatiepact kwam onder andere vanuit de ondernemingsraad vanwege de ervaringen van de gemeente Groningen en de gemeente Oldambt die al eerder een generatiepact hadden.

Ook de leiding zag mogelijkheden in een generatiepact op het gebied van vergrijzing, interne doorstroming en bijvoorbeeld een onevenwichtige leeftijdsopbouw. De expertise van PROambt werd ingehuurd om het plan uit te werken. ‘De complexiteit van de regelgeving moet je niet onderschatten. Ook komt er heel wat rekenwerk kijken bij advies op maat. PROambt heeft de nodige kennis van zaken. Daarbij konden we gebruik maken van de rekentool op maat (Budget Analyse Tool), waardoor we vóóraf beter inzicht kregen in de kosten en baten van een generatiepact,’ aldus HR-beleidsadviseur Marian Swenne.

Positieve feedback
Vergrijzing was zeker een issue binnen De Kompanjie. De gemiddelde leeftijd van De Kompanjie-medewerkers was in 2017 50,5 jaar. Dit was ruim boven het landelijk gemiddelde van 48,3 jaar. 21 procent was zelfs ouder dan zestig jaar. In totaal kwamen ongeveer negentig medewerkers in aanmerking voor een generatiepact. Aanvankelijk was er in de doelgroep wat wantrouwen en scepsis over het generatiepact. Dit bleek voorafgaand aan de collectieve voorlichtingsbijeenkomsten op locatie. Door de deskundige inbreng van Albert Noordkamp van PROambt veranderde dit in enthousiasme en bewustwording. Na de collectieve voorlichting konden medewerkers gebruikmaken van individuele voorlichting op maat. Na deze uitgebreide voorlichting konden medewerkers een weloverwogen beslissing nemen om wel of niet deel te nemen aan het generatiepact.

Struikelblok
Na de individuele adviesgesprekken koos ruim de helft van de doelgroep voor deelname aan het generatiepact. Deelname pakte voor veel mensen gunstiger uit dan gedacht. Dit succes dreigt tevens een struikelblok te worden. ‘Het aantal heeft het aanvankelijke enthousiasme bij het management wat getemperd’, aldus Marian Swenne, vanaf dag één betrokken bij de totstandkoming van het generatiepact. ‘Doordat er zoveel mensen gebruik van maken, dreigt verhoging van de werkdruk en ontstond het vraagstuk met betrekking tot vervanging van de vrijgevallen uren. Het lastige is dat het om versnipperde uren gaat, verdeeld over de verschillende afdelingen in de organisatie. De vervangingsproblematiek is echt een punt van aandacht voor HR en management. Het is immers niet de bedoeling dat een generatiepact de werkdruk verhoogt.’ HR moet de komende jaren dan ook stevig aan de bak om de vervangingsproblematiek te tackelen. Uiteraard wil De Kompanjie ook met een generatiepact ‘Sterk in dienstverlening’ blijven!

Meer informatie? Neem contact op met Georges van Beerendonk (06 554 19502).

Wilt u ons volgen op LinkedIn? Klik dan hier!

Hans weet alles over Joost®

Stuur een bericht Bel 06 524 11655

Hans weet alles over Pensioenuitvoering

Stuur een bericht Bel 06 524 11655

Georges weet alles over Generatiepact

Stuur een bericht Bel 06 554 19502

Kristel weet alles over Mobiliteit

Stuur een bericht Bel 06 552 58472

Georges weet alles over Duurzame Inzetbaarheid

Stuur een bericht Bel 06 554 19502

Stuur een bericht naar