De nieuwste cao’s in de metaalsector geven elke medewerker het recht om gebruik te maken van het generatiepact. Alle werknemers vanaf 60 jaar kunnen 80% gaan werken, met 90% loon en 100% pensioenopbouw. Dit recht betekent dat vanaf dit jaar de wederzijdse vrijwilligheid van de baan is. Voortaan is het niet meer nodig dat zowel werkgever als werknemer met deelname instemmen.
Dit biedt perspectief voor alle medewerkers in de metaalsector waaronder de installatiebranche, isolatie, metaalbewerking, carrosserie en goud- en zilvernijverheid. Naar verwachting zullen velen hun mogelijkheden van deze riante regeling willen verkennen. Voor werkgevers betekent dit een extra aandachtspunt. Tot nu toe werd hier immers maar beperkt toestemming voor gegeven. Vooral op plekken waar sprake is van arbeidskrapte werd mondjesmaat geïnvesteerd in een Generatiepact.
Informatiebehoefte
Nu deelname voortaan een recht voor iedereen is, zullen HR-afdelingen ongetwijfeld overstelpt worden met vragen. Dit betekent dat zij moeten gaan nadenken over de verwerking van deze verzoeken. Als u deze intensieve taak wil uitbesteden, is PROambt de juiste partner om in de individuele informatiebehoefte van de aspirant-deelnemers te voorzien. Dit kan in collectieve vorm en in één op één gesprekken. Voor grotere organisaties beschikt PROambt over de digitale adviseur Joost®. Met Joost® biedt de werkgever een laagdrempelig en kosteneffectief hulpmiddel waarmee medewerkers zelfstandig meer inzicht in hun financiële situatie krijgen.
Capaciteitsproblemen
Het Generatiepact is oorspronkelijk bedacht om oudere werknemers de gelegenheid te bieden om minder te gaan werken en gezond hun pensioen te halen. Tegelijkertijd zouden jongeren de kans krijgen om in te stromen. In de 80-90-100-regeling betekent dit dat als vijf oudere werknemers elk één dag minder gaan werken, dit in principe één jongere werknemer een vast contract kan opleveren. Maar als dit ‘minder werken’ ongecontroleerd en op grote schaal gebeurt, kan dit leiden tot onvoorziene capaciteitsproblemen. PROambt kan –op basis van haar brede praktijkervaring in allerlei sectoren- organisaties adviseren over de meest passende Generatiepact-varianten, om ook uw Generatiepact succesvol te maken voor alle betrokkenen in termen van kosten, deelnamegraad, herbezetting, ziekteverzuim, vitaliteit etc.
Meer informatie? Neem dan gerust contact op met Hans van den As (06 524 11655).